keskiviikko 19. lokakuuta 2011

FB-ajatuksia Enontekiön kirjaston näkövinkkelistä

1. Sivun nimi ja löytyminen
FB-sivulla pitäisi olla helppo ja kuvaava, mutta toisaalta vetävä nimi. FB:n haku on kirjastoammattilaisen tottumusten tai vaatimustason näkökulmasta surkea. Ainakaan alkuun ei esim. nettikoulu –haulla löytynyt mitään, ei avointa eikä suljettua sivustoa. Nyt olemme kuulleet, että nimilyhenteelläkin pitäisi löytyä. Kokeilimme, ja avoin sivu löytyi. Revontuli-Opiston FB-sivu löytyy FB-haulla. Siihen on linkki opiston nettisivun kohdassa Ajankohtaista ja näkyvä mainos painetussa esitteessä. Kuitenkin tykkääjiä on melko vähän siihen nähden, että sivu on ollut olemassa 8 kk. Nimen pitäisi onnistua kerralla, koska sitä ei voi muuttaa.

2. Saamen sivuista
Olemme monesti puhuneet saamelaisalueen kirjastojen tapaamisissa, että pienten kustantajien eri Pohjoismaissa julkaisemasta saamenkielisestä ja saamelaisia käsittelevästä aineistosta on hankala saada tietoja. Ne voisivat olla kuvalinkkeinä pysyvästi FB-sivulla. Samoin Suomen saamelainen ”kirjakauppa” Sámi Duodji. FB:n kautta saisimme asiakkailta hankintavinkkejä ja –toivomuksia. Ja ehkä toisiltammekin. Sivulta olisi myös suora ohjaus Lapin maakuntakirjaston FB-sivulle ja Sámi virtuálagirjerádju Suomas / Saamelainen virtuaalikirjasto Suomessa –sivulle, jota sitäkään ei löydä FB:n hakukoneella, ellei osaa kirjoittaa oikein koko kahta sanaa Sámi virtuálagirjerádju tai Saamelainen. Sami virtual -haulla löytyy erittäin kansainvälinen sivusto Virtual Sami.
Sivuston pitäisi olla monikielinen: saamenkielet, suomi, ruotsi, norja, englanti ainakin. Miten saamen merkistöt toimivat FB:ssä? Siitä emme tiedä.

3. FB vai areena
Hyvältä Facebook-sivulta pitää löytää helposti tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kirjaston aukioloajat, kuvia, tietoa uutuuskirjoista. Sen pitää olla selkeä ja helppokäyttöinen, omaperäinen ja persoonallinen, huomiota herättävä ja kiinnostava, että viitsii avata linkin. Uudet areena-tyyppiset asiakasliittymät ovat monilta osin melko lähellä FB:tä, päällekkäisyyksiä on. Onko areena kuitenkin monipuolisempi ja kirjastojen näkökulmasta tärkeämpi hoidettava?

4. Miksi FB tökkii?
Mainokset häiritsevät ja ärsyttävät kovasti isoa osaa sivun potentiaalisista käyttäjistä. Kun Sodankylän, Kittilän ja Enontekiön yhteisen kansalaisopiston, Revontuli-Opiston FB-sivulle http://www.facebook.com/revontuliopisto menee kirjautumatta, mainoksia on vähän. Esillä olevat tapahtumalinkit tuntuvat harkituilta ja liittyvät opiston toimintaan. Mutta jos sivulle kirjautuu, tilanne muuttuu varsin kaoottiseksi.
Jos kirjastojen pitää olla mukana sosiaalisessa mediassa, eikö osaamisen ja tuottamisen voisi tehdä ostopalveluna? Pitääkö kirjastonhoitajan olla myös julkishallinnon sosiaalisen median tuottaja kaiken muun lisäksi, vaikka se onkin tehty helpoksi?

5. Lopuksi
Ehkä voisimme alkaa tältä pohjalta kehittämään Saamelaista virtuaalikirjastoa… Voisiko tämän olemassa olevan FB-sivun sisällön ja markkinoinnin pohtiminen olla meidän projektimme?

Näitä pohdiskelivat yhdessä Enontekiön kirjastossa Sisko, Pirjo ja Anneli

2 kommenttia:

  1. Hyviä kysymyksiä!! Kun käyttää sosiaalisen median palveluita, ainakin sellaisia kuin Facebook, täytyy muistaa, että sinun profiilisi ja sinun uutisvirtasi on ne ydinpaikat. Ja kääntäen taas organisaation kannalta organisaation sivu on jotain jota JOKU ON ITSE VALINNUT omaan uutisvirtaansa.
    Tämä on mielestäni se ydinasia ja joka pitää muistaa: kysymys EI OLE omilla palvelimillamme olevasta omasta materiaalista, jota voimme liki täydellisesti hallita.
    Eli organisaatiomme on aina JONKUN TOISEN tilassa!! Eli siis voidaan ajatella, että emme esittele huonettamme omassa talossamme vaan viemme oman ständimme messuille. Silloin joudumme ottamaan huomioon ympäristön, johon emme voi vaikuttaa, mutta jossa jjoudumme toimimaan sen ehdoilla ja houkuttelemaan ihmiset paikalle. Ja he sitten tulevat tai olevat tulematta. Oman päätöksensä mukaisesti.
    Silloinhan se on tietyllä tavalla aina kaoottinen tai ainakin hallitsematon maailma.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus! Saamelaisen virtuaalikirjaston pohtiminen kannattaa ottaa tehtäväksi. Olkaa yhteydessä Piippolan Ireneen asiaasta, sillä hän taitaa olla saamelaisen virtuaalikirjaston vastaava?

    VastaaPoista