torstai 13. lokakuuta 2011

Unelmasivu

Kirjastoni unelmasivu-facebookissa

Kirjastoni unelmasivu on selkeä, sieltä löytyvät tietysti kirjastoa koskevat perusasiat kuten osoitteet karttoineen ja aukiolotiedot sekä ajankohtaiset tapahtumat. Pienessä kirjastossa tapahtumiakin on melko harvoin ja siksi niitä mainostettaisiinkin sivuilla kuvien kera, koska kotisivuilla tilaa ei aina ole tarpeeksi. Tapahtumien kuvia voi sitten jälkeenkin päin katsella galleriassa. Kullostaa tylsältä. Nämä asiathan ovat jo monessa kirjastossa arkipäivää, mutta pienissä organisaatioissa pienillä resursseilla näistä voi vain unelmoida. Näin ajattelin ennen tämän päivän luentoja, ajatus muutti suuntaansa: ehkä kaikkea ei toisiaan tarvitse tehdä alusta asti itse, vaan voi käyttää jo olemassa olevaa materiaalia ja erilaisia linkityksiä, mahdollisuuksiahan netti on pullollaan, on vain mukaan ottamisen vaikeus.

Organisaationi unelmasivuilla on paljon kuvia, kirjaesittelyvideoita, vinkkauslinkkejä, esim.” tutustu tästä kirjailijaan ja hänen tuotantoonsa” ja vinkkinä mitä meiltä löytyisi. Kirjailijoilla ja kustantajilla on tosi hyviä esittelysivuja. Lapsille ja nuorille kirjavinkkejä, ehkä vinkkausvideoita. Kuvia pitäisi löytyä myös kirjaston viihtyisistä sisätiloista, joihin asiakkaan näyttää olevan helppo ja mukava pistäytyä ja meillä Simossa se käykin helposti, ei ole rappuja eikä korkeita kynnyksiä.

Omia kirjakokoelmia voi mainostaa enemmänkin, ottamalla viikoittain uutuuksia esille sivuilla. Kirjastossa sivujen sisältö liittyy paljolti lukemiseen innostamiseen, kirjallisuuteen ja kirjailijoihin, tiedonhakumahdollisuuksiin, vapaa-ajan viettoon kirjaston tiloissa. Sivuilla olevat linkit laajentavat asiakkaan mahdollisuuksia etsiä itseään kiinnostavia asioita ja kertoa kirjastolle toiveistaan vaikka kommenttien kautta. Asiakkaalla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa kommentoimalla kirjaston facebookissa tuottamaan sisältöön, jotta sivujen kehittäminen asiakasmyönteiseen suuntaan on mahdollista. Unohtaa ei sovi linkityksiä ja tykkäyksiä muihin kirjastoihin, vahvuus löytyy verkostoista.

Kirjastoni unelmasivuista asiakas aistii itsensä tervetulleeksi viihtymään kirjastossakin.

Miten tämä on mahdollista? Kouluttamalla kirjastojen henkilökuntaa käyttämään olemassa olevaa tekniikkaa ja ohjelmia, jolloin tekeminen sujuu lyhyemmässä ajassa ja työpaikoille mahdollisuus toteuttaa luovuutta.

Pohdiskeli Liisa M.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti