torstai 27. lokakuuta 2011

Mietteitä Kemijärveltä 27.10. koulutuspäivästä


Miten Wikejä voisi käyttää kirjastotyössä?
Voitaisiinko miettiä niiden ohjeden, joita Helena ja M-Leena ovat tehneet (tulevat tekemään), laittamista Wikin muotoon? Toisaalta myös sanotaan tämän Googlen Docsien olevan mainio keino.

Sallahan on tehnyt  kotiseutuwikin. Meillä täällä Kemijärvellä kokoontuu kirjastossa kansalaisopiston Muistelu-piiri, jossa vanhoja asioita muistellaan. Esim. viimeksi muisteltiin rautatieasioita. Näistä olisi upea saada wiki - ainakin jäljellä olevista. Kotiseutuwiki olisi keino saada “katoavaa kansanperinnettä”  talteen.

Mikä uhkana? On vaikeaa saada työyhteisöä innostumaan uusista, varsinkaan teknisistä asioista. Vaikka wikiin kirjoittaminen ei oikeasti ole tekninen vaan henkinen kysymys, niin kaiken uuden omaksuminen on joillekin vaikeaa. Jos wikiä alettaisiin tehdä, siitä päivittämisetä pitäisi huolehtia vastuullisesti.

Kemijärven kirjasto käyttää iGooglea

  1. selaimen aloitussivuna. Siinä on jotain gadgetejä, mutta esim. blogeja ei ole. Pitänee yrittää lisätä.
  2. Googlen dokumentteja työpaikkapalavereiden kirjoitus-, muokkaus- ja säilytyspaikkana.
  3. yhteisiä valokuvia
  4. kalenteria käytetään henkilökunnan suunnittelemien näyttelyjen aikojen varaamiseen
    1. voi varata etukäteen itselle sopivan ajan
    2. näkee vanhat varaukset, ei tule samoja näyttelyjä jatkuvasti
    3. tulee tehtyä näyttelyjä, kun näkee kalenterista vapaat ajat
  5. maps-sovellusta kirjastoauton reittien, pysäkkien ja aikataulujen näyttämiseen

Creative Commons
Tarkoittaako tämä  cc-linsenssi sitä, että kirjasto antaisi oikeuksia omiin julkaisuihinsa? Tuntuu vähän oudolta, vaikka esim. valokuvat otetaan itse nettisivuille, olen käsittänyt, että kaupunki työnantajana omistaa oikeudet?

Annettiin todella hyvä vinkki siitä, miten löytää kuvia, joihin tekijä on antanut tekijänoikeudet.

YouTubeKirjastot.fi -sivuilta voidaan lisätä kaikkea kivaa, itse tekemien vaatisi sellaisen asiantuntemuksen, jota ainakaan meillä ei ole (videokamera, editointi ym.) Lisää omassa projekstissamme..Tekijänoikeuksista opin sen verran, että jos on mukana on upotuslinkki, sen voi liittää sivuille ja esittää

Oma projekti
Helena ja Marja-Leena tekivät iGoogle dokumenteissa pp-esityksen lehtien käsittelystä Kemijärven kaupunginkirjastossa. On tarkoitus tehdä samanlainen esittely ehkä myös kirjojen muovittamisesta ja muista töistä kirjastossa. Voitaisi käyttää uusien (?) työntekijöiden perehdyttämiseen. Meillä on palvelimella Ohjeet-kansio, jossa on kaikenlaisia yleisiä ohjeita. Ehkä nekin voisi siirtää googleen ja myös kaikki lomakkeet, en tiedä, pitää jutella työkavereiden kanssa.

1 kommentti:

  1. Mulla on tekemistäni näyttelyistä valokuvia, lisään igoogleen kun tulen työpaikalle taas.

    VastaaPoista