torstai 13. lokakuuta 2011

Kirjaston FB-sivu toimivammaksi?

SISÄLLÖSTÄ (eivät ole tärkeysjärjestyksessä, vaan siinä järjestyksessä kuin tuli mieleen),
tuodaan esille:
1) Kirjaston arkea
 Esim. viime kesänä kun heitettiin sivuille kuva henkilökunnasta syömässä taukopizzaa, se sai heti runsaasti tykkäyksiä
J. Tässä taitaa olla sama ongelma kuin yleensäkin – emme osaa kuvitella, mikä muista voisi olla kiinnostavaa. Esim. kuva postitushuoneesta, kun pino Rekku-laatikoita on  lähdössä ja tekstissä ”tässä asiakkaiden toiveet lähtevät kohti pohjoista”.  Tai kuva kiireisen aamun hyllytyksestä ja tekstiin ”jokapäiväinen siivoushetki tms.” (en ole tässä tekstipuolessa kovin oivaltava). Kaikki eivät tietenkään halua mukaan kuviin, mutta eiköhän joku vapaaehtoinen aina löydy.

2) Kirjaston aineistoa
Mainintoja uutuuksista, lyhyitä aineistovinkkejä, ”kuukauden klassikko” sekä päivityksiä, jotka ovat ajassa kiinni, esim. ”ohhoh, tuoreen Nobel-kirjailijan runot lähtivät lainaan nopeammin kuin luulimmekaan” ja linkki Nobel-uutiseen.

3) Kirjaston toimintoja
Esim. kuva lehtisalin lukijasta ”Lipposestako presidenttiehdokas – lue päivän uutiset kirjastossa!”, kaikki tapahtumat yms., myös kirjasto tilana esim. kuva nuortenosaston säkkituoleista ”Huokutteleeko? Tervetuloa, nuortenosasto tänäänkin auki klo 20 saakka”

4) Kirjaston asiakkaita
Nyt mennään sellaiselle alueelle, jota en ole aiemmin ajatellut yhtään.  Tässä pitäisi sitten olla tilannetajua. Ajattelin nyt jotain sentyyppistä, että todella pienimuotoisesti aina aika ajoin haastateltaisiin asiakkaita tai kysyttäisiin ihan yksittäistä asiaa, tunnelmaa tms. ja laitettaisiin juttu kuvan ja kommentin kera nettiin. Tai jopa videoklippinä (nyt menee jo hurjaksi). Mutta tietty asiakkaan luvalla. En tiedä onko tässä järkeä, kunhan ideoin.

5) Kaikkea muuta mikä ehkä voisi kiinnostaa asiakkaitamme
Eli juuri tätä mistä puhuttiin, materiaalia maailmalta. Melko varmasti pätee sellainenkin asia, että monet itseä kiinnostavat asiat saattaisivat kiinnostaa muitakin.
Mitä te muut olette mieltä, olisivatko esim. nämä tämän päivän uutiset sellaisia, joita voisi linkittää oman kirjaston fb:hen:
http://www.hs.fi/kulttuuri/J%C3%A4ttikustantaja+osti+sarjakuvaoikeudet+Stieg+Larssonin+Millennium-trilogiaan/a1305547118531  linkin saatetekstinä voisi jotain tämäntapaista:  Larssonin trilogia ollut viime vuosien suursuosikki, miten taipunee sarjakuvaksi. Hankitaan toki kirjastoon heti, kun valmistuu ja ilmestyy.

ka rohkea aihe, katsoa millainen keskustelu syntyy. Voisi parhaimmillaan herättää pohtimaan mitä kirjasto tilana on ja mitä se kenties voisi olla.

MITEN TUOTETAAN JA MITEN UNELMAAN PÄÄSTÄÄN
Niin, vaatisi aktiivisuutta jokaiselta. Meillä Rovaniemellä pitäisi ensin istua porukalla pohtimaan, mitä teemme nykyiselle sivulle ja mitä haluaisimme sivumme olevan. Henkilökohtaisella tasolla pitäisi ottaa FB yhtä luontevaksi osaksi työtä kuin sähköposti on tällä hetkellä. Olen kotioloissa suht. aktiivinen (=liian aktiivinen) fb:n käyttäjä, joten itselle kynnys ei olisi kovin korkea. Täytyy vain päästä irti esim. siitä ajatuksesta, että fb:ssä ei ole soveliasta olla työaikana. Kaiken kaikkiaan edellyttää päivittäjiltä yhteisiä keskusteluja, suuntaviivoja ja sopimuksia.

Asiakkaiden osallisuutta pohdin. Tämä ajatus on aiemminkin tullut jo esille, mutta Rovaniemen nettikoululaisista Satu, Johanna, Tarja, Maria ja minä olemme pohtineet fb-sivun perustamista
nuortenkirjastolle. Tämän päivän jälkeen on vielä selvempää, että sitä ei kannata perustaa tuosta vain, vaan vaatii kunnon suunnittelua. Marjon kanssa taas on ollut puheissa ihan fyysisen kirjaston nuorten raadin perustaminen. Sekin asia on vielä vaiheessa, mutta kyseessä olisi nuorisoporukka, joka kokoontuisi säännöllisesti jonkun ideoimamme teeman ympärille. Tavoitteena kirjaston palvelujen kehittäminen nuorten näkökulmasta. Tällaiselle porukalle ilmeisesti sopisi työvälineeksi FB-ryhmä. Sitten taas jos mietitään nuortenkirjastoa laajemmin (esim. kun uusi nuortenkirjastotila joskus valmistuu, se on pidemmän aikataulun juttu) silloin käyttöön sopisi FB-sivu. Olenko oikeilla jäljillä?

Etäpäivänä valmistellaan Nettikoulun ohella huomista vinkkausta...
Tällaisia FB-ryhmiä voisi kai perustaa esim. lukupiireille? Voiko niitä ryhmiä mitenkään kytkeä kirjaston sivun yhteyteen, jonkinlaiseksi alajaostoksi esimerkiksi? Muuten asiakkaiden osallisuus tulee kait luontevimmin sivuille lähetetyistä kommenteista, tykkäyksistä jne.

Hajanaisin ajatuksin, Salla

4 kommenttia:

  1. Huh, tulipa sinulta ehdotuksia ja kaikki hyviä! Ei se todellakaan vaadi kuin innostuneita tekijöitä. Ja ne, jotka eivät halua tehdä, eivät myöskään lannistaisi innokkaita.

    VastaaPoista
  2. Hyviä ehdotuksia ihan tavallisesta kirjaston arjesta. Luulen että ihmisiä kiinnostaa.

    VastaaPoista
  3. Itse liputtaisin myös noiden päivän uutisten puolesta.

    VastaaPoista
  4. Sellokirjastossa olivat lyöneet kaikki vanhat tiimijaot(aikuisten, tieto, musiikki yms.) pois ja perustaneet uusia. Esim. sosiaalisen median tiimi. Hyvä kun huomataan, mitä voisi olla ja mitä resursseja se vaatii. terv. Seija Å

    VastaaPoista